Landschappen

Het Zeeuwse landschap.

Het licht is als een levenskracht die ik zichtbaar wil maken daarom heb ik een voorkeur voor Zeeuwse landschappen waar het licht op een bijzondere manier te zien is.

Een drassig weiland of op een dijk met rondom lucht en water, de expressie, de dreiging van het grijze  soms de dramatiek die er in uitstraalt maar vooral de ruimte en de vrolijkheid in het buiten gebeuren geven mij de drang om het te schilderen.

Herman Thielens weet in zijn landschappen de toeschouwer te laten delen in zijn liefde voor de wereld die hij schildert, het Zeeuwse landschap is het thema. Zijn woonomgeving rond de Zeeuwse polders en de schelde bieden een grote diversiteit aanknopingspunten voor landschappelijke verbeelding,De lijnen,vlakken en vormen van land en water,de horizon,het licht en soms de dreigende luchten zijn de bouwstenen voor zijn landschappen,weer en seizoenen worden erin meegenomen. Het schilderen is daarom een proces van bouwen met verf laag over laag, en is pas voltooid als compositie, structuur,ritme,ruimte en kleur samen een eenheid vormen en een stemmingsbeeld tot uitdrukking brengen. Daarnaast laat hij in zijn werk een fabelachtige techniek gepaard gaan met een uitzonderlijk gevoel voor compositie en kleur. Ondanks de bewondering die dit afdwingt, domineert echter vooral een onnoembare, sterk bezielde wereld, vertaald in het meestal verlaten landschap, dat ruimte geeft aan de verbeelding van ons als toeschouwer